ÖL

Dala Öl-Akademi      Facebook      Julöl

Lakritsöl 2012-02-18

En helt fantastisk lakrits-öl. Från Stone brewery. Stone-crazy!

Paradox Jura 2012-02-11

BrewDog har här fått till en av de fetaste Imperial Stouts man smakat.

The Life and Times of a BrewDog Whisky Cask;
1) Little acorn into a mighty oak tree, a really long ago
2) Oak tree turned into a cask by a skilled human
3) Cask is then used to mature American Bourbon, releasing wonderful flavours from the oak.
4) Cask then undertakes a perilous marine voyage across the Atlantic, narrowly escaping the clutches of storms, giant squidand pirates
5) Safely at the Scottish distillery it is used to mature the finest Whisky, adding depth and character to the flavours inculcated in the oak
6) Cask arrives at BrewDog where we fill it with our Imperial Stout. The ageing process infuses all the Whisky flavours and emblazons the casks journey deep into our smooth robust stout, resulting in an unrivalled taste adventure for the lucky human who gets their paws on the finished masterpiece.

Oppigårds Amarillo 2012-02-07

Bryggmästare Björn Falkeström på Oppigårds bryggeri i södra Dalarna har fått fram många fantastiska öl genom åren. De flesta har dock bryggts under en kort tid och sedan försvunnit. Men denna fantastiska single-hop-ale kommer tydligen att tillverkas under lång tid. Den har en fantastisk gräsig doft av Amarillo-humle. Smaken är bred och har stora humle-frukts-toner. Det är ett mycket friskt och läskande öl.

Belgian Style Yeti 2012-01-06

Denna specialbryggd av Yeti från Great Divide Brewing i Colorado är en kraftfull något syrlig Imperial Stout. Mycket god.

Anchor Christmas Ale 2011-12-22

Detta är en fantastiskt god julöl från Anchor Brewing i San Fransisco, som bryggts varje år sedan 1975. Receptet varieras år från år och innehåller alltid några jul-kryddor. På etiketten avbildar man ett nytt träd för varje år. Smaken är kraftigt maltig med besk kryddighet.
Under de 20 år som vi haft julölsprovning på Pyritvägen så har denna öl arbetat sej upp från att vara avskydd av många, till att vara älskad.

Tripel Karmeliet 2011-11-13

En belgare som alltid fungerar. Välbryggd och frisk från Brouwerij Bosteels. Varför då inte beställa sex flaskor…

Nørrebro Bryghus 2011-11-11

En av de bästa öl jag druckit, med fantastiskt komplexa söta och beska toner. Det här bryggeriet vet vad dom håller på med.

Beermaker Dinner for Punks 2011-11-10

Torsdagen 10 november samlades vi på Kopparhatten, ett 40-tal personer, där ibland 10 akademiker, för att avnjuta en Beermaker Dinner for Punks.
Dan Hvitman presenterade Darren Packman, en av världens största öl-kännare, som sedan 10 år bor i Umeå och har därifrån dragit igång den fantastiskt underhållande beersweden.se. Köksmästare Hans Jakobsson presenterade maten.
Darren, som verkligen har talets gåva, berättade mycket underhållande om sej själv och sitt samarbete med det skotska bryggeriet BrewDog, som startades 2007 av två killar och en hund.
Under tiden började vi beta av kvällens meny, som skulle testa olika öl-typerfrån BrewDog kombinerade med maträtter:

Välkomst mingel med Hattens nötblandning.
Öl: Trashy Blonde (Fruktig Ale 4,1%)

Förrätt:
Gräddkokta musslor med bacon & tomat.
Öl: Punk IPA (Ale 5,6%) & Zeitgeist (Mörk lager 4,9%)

Varmrätt:
Ekologiskt Dalalamm i två serveringar.
Körsbärsglacead karré samt Pepparkryddad stek.
Serveras med ölsky, rotsaker samt kantareller.
Öl: Hardcore IPA (Ale 9,2%) & I Hardcore U (Imperial / Dubbel IPA 9,5%)

Två svenska smakrika ostar:
Kittost typ tallegio samt blåmögelost med lingonchutney.
Öl: Abstract 07 (Ale 12,5%)

Desserter:
Laphroaigpralin från Laby´s i Hedemora.samt en Chili- & mangopanacotta.
Öl: New Winter Porter (Grunden från Alice Porter, med chili, choklad, cacao & apelsincest. 6,2%)
samt Black Tokyo Horizon (Imperial stout 17,2%)

En fantastisk meny med många ljuvliga smakmöten skapade en mycket lyckad kväll.
Darren var själv mycket imponerad av de kombinationer som han och Dan lyckats få ihop.

Hello my name is Ingrid 2011-11-10

Innan vi skulle ta oss an Beermakers Dinner for Punks så tog vi oss för att smaka på årets mest omtalade öl. Den bryggde Darren Packman hos BrewDog, med ett lass hjortron tillsatt och den blev mycket lyckad, men svår att få tag på. Härlig frukt-beska, med dragning åt Barley Wine.

Smakresa 2011-08-12

https://lassewan.wordpress.com/2011/09/14/smakresa/

Drakens DIPA 2012-06-09

Vid 2010-års Hembryggar-SM så vann Drakens DIPA, bryggd av Rick Lindqvist, Tomas Lundqvist och Magnus Alström från Göteborg. Som pris fick dom brygga den i större skala hos Oppigårds bryggeri. Det blev en av de bästa Dubbel Imperial Pale Ale som tillverkats i det här landet. Fantastisk frisk fruktighet. Tyvärr blev det en kort glädje. Den har inte återkommit sedan dess.

Gonzo Imperial Porter 2011-04-21

En fantastisk amerikansk imperial porter från Flying Dogs bryggeri. Ölen är döpt efter den kände journalisten och gammängen Hunter S Thompson .
Härligt sötbesk med stor kropp. Choklad och starkt kaffe i doft och smak.

KLOSS IPA 2011-04-18

https://lassewan.wordpress.com/2011/05/22/kloss/

Green Easter IPA 2011-04-09


Mikkeller har även detta år, som förra årets Hoppy Easter, tagit fram en fantastisk påsköl. Till skillnad från de tråkiga och smaklösa svenska påskölen är detta en riktig humlebomb. Vackert ofiltrerat brunröd med ett kompakt skum och en fet doft av humleblommor. Smaken smeker smaklökarna. Även perfekt till påskmaten.

Santa’s Little Helper 2010-11-22


Mikkeller har bryggt ett äkta julöl. Det första man upptäcker är det otroliga skummet. Fast och tjockt hindrar det effektivt från att man dricker ölet för fort. Doften är som mitt i en julskyltning. Tung men frisk. Smakar kryddigt mjukt sött, med smygande beska. Inte så komplex som man skulle önska sej. Lite kladdig på slutet.

Averys Anniversary Black Lager 2010-10-12

Ännu ett Colorado-bryggeri Averys, fortsätter sitt jubileum med en torr-tysk-humlad Black Lager, som dom kallar Seventeen. Sköna nougat-toner och mild underbar beska. Bara att njuta.

Great Divide Yeti 2010-10-11

En Imperial Stout med espresso och fat-spån tillsatt. Fantastiskt kraftfull men mjuk kaffe doft och smak. Mjuk beska och söt vanilj-ton. Bryggd i Colorados berg hos Great Divide.

Brouwerij De Molen 2010-10-01

Denna bild får verkligen saliven att rinna till.
Menno Olivier på Brouwerij De Molen är en av världens främsta öl-bryggare. Hans öl har oftast en helt egen smak och stil. Bryggeriet med tillhörande destilleri och restaurang är inhyst i en gammal kvarn, där av namnet, i staden Bodegraven i södra Holland.
Menno samarbetar ibland med andra av världens främsta öl-bryggare, som MikkellerDe Struise Brouwers och Närke Kulturbryggeri. Om man hittar deras öl, så är det en kvalitets-stämpel och man vet att man har en njutning att se fram emot.
Säkraste stället för detta i Sverige är på Monks.

Aventinus Weizen Eisbock 2010-04-26

G Schneider und Sohn fortsätter att experimentera med nya kombinationer. Nu har dom kommit med en fryst bock weissbier. En variant av deras vanliga Aventinus. Med modiga 12 % får man ta tid på sej. Doftar tungt av mogna bananer och smakar av övermogna bananer. Mycket weissbier-kryddighet i eftersmaken.

Hoppy Easter 2010-03-24

Mikkellers förgyllde denna som vanligt trista öl-påsk med en riktigt humlad bomb. Fantastisk smörig beska med stora citrusinslag. Helt enkelt fantastisk i det lilla formatet. Mer sådant.

BrewDog Tokyo och Samuel Adams Utopia 2010-03-14

Stämningen var så tät att luften kunde skäras med kniv, när vi satt oss till bords. 8 nyfikna personer, som fått möjligheten till en helt unik provning av öl. På bordet stod 4 flaskor. 3 stycken ordinära ölflaskor från Skotska BrewDog, men med ett fantastiskt innehåll av ”Intergalactic fantastic oak aged stout”. Bredvid ståtade en kopparskinande skapelse från Samuel Adams. En 72 cl flaska för 1290 kronor på 27% alkoholstyrka, kallad Utopia. Med darrande händer tog vi oss an att måtta upp av de två sorterna. Sedan vidtog ett doftande och smackande. De två ölen hörde till olika världar, men hade en hel del gemensamt.
Tokyo hade en kaffe-brun färg, doftade russin/mandel och smakade av kaffe/choklad/vanilj. Var till att börja med lite inbunden men öppnade sej mer och mer, för att slutligen blomma ut, till och med för mycket för en del smaklökar.

Utopia var Mahogny-brun, doftade Madeira/aprikos och smakade ljuvligt av Bourbon/Madeira/rök/marsipan. En helt fantastisk dryck, som man aldrig ville att skulle ta slut.

Stone Double Bastard Ale 2010-02-27

Strax norr om San Diego i Escondido ligger det vassa bryggeriet Stone Brewing Co . Dom lägger verkligen ner sin själ i det dom brygger och speciellt i dom specialöl som bryggs vid vissa tillfällen. En sådan är Double Bastard Ale. Maxad med malt och humle. Ett tjockt aromatiskt skum ovanpå en mörk ale, med en doft av russin och aprikoser. Smaken är ytterst komplex med Eukalyptus, gran och en del andra trädslag i. Kort sagt en helt fantastisk öl.

1/2 Idjit 2010-02-01

Denna Imperial Porter från Mölndal med mjukt tjockt skum och kaffedoft smakar behagligt av choklad, soja och lakrits. Mycket liten beska och inte så komplex, men behagligt god. 1/2 Idjit är lillebror till Idjit (idioten). Dugges brygger väldigt många typer av mikrobryggt öl.

Trappister 2010-01-24


Trappist-munkarna och nunnorna är en romersk katolsk religiös ordern som startade i Frankrike 1664, men har rötter från 1000-talet. Av alla trappist-kloster så är det endast 7 som brygger öl och innehar rätten att sälja sina öl under beteckningen trappistöl. Klostren är Achel, Westvleteren, Orval, Rochefort, Chimay, Westmalle, och La Trappe. Samtliga ligger i Belgien, för utom La Trappe som ligger på den Holländska sidan av gränsen.
Ölen har genomgående en mycket kraftig och komplex smak. Dom innehåller ofta jästfällning eftersom dom efterjäses i flaskan. Ölen passar mycket bra till ost eller skaldjur, men kanske helst som en öl för sej själv, att långsamt njuta av. Trappistölen är alkoholstarka och delas in i typer utifrån sin styrka. Munkarna själva dricker dock den alkoholsvaga Patersbier. Sedan kommer Blonde eller kort och gott 6. Dubbel eller 8 bryggdes först hos Westmalle, men finns numer även hos de andra klosterbryggerierna. Tripel eller 10 håller ungefär 10% alkoholstyrka och är ganska ljus. Quadrupel eller 12 är den starkaste varianten. En mörk och mycket alkoholstark öl, som får anses som det mest komplexa man kan dricka.
De flesta trappistölen går att från tid till annan få tag på via systembolaget, för utom Westvleteren, som endast säljs till privatpersoner efter beställning och lämnas ut direkt från klostret. Det mytomspunna klosterbryggeriets nummer 12 anses vara den absolut främsta ölen i världen. Men munkarna vägrar styvnackat att öka sin produktion, trots påstötningar från fram för allt den amerikanska marknaden.
För närmare studium av dessa unika drycker kan man besöka trappistklostren. Det går även att övernatta i mån av plats.

Isid’or 2010-01-23

En speciell öl från det enda Trappist-klosterbryggeriet i Holland. Isid’or bryggdes 2009 som en hyllning till munken Isidorus Laaber, som för 125 år sedan startade ölbryggningen på La Trappe klostret. Härlig doft och smak av skumbanan. Precis som det skall vara. Inte så väldigt komplex, men fullmogen.

Double Dead Guy Ale 2010-01-16

En Strong Ale från amerikanska Rogue , med vacker amber färg, lätt skum och fruktig doft. Smörig och nötig smak.


Mikkeller 2010-01-07

En julöl från Mikkeller, som så här några dagar efter jul reas ut på systembolaget. Den är ett alldeles utmärkt köp, med sitt djupa mörker innehållande mörk choklad, fikon, bränt socker m.m.

Noël Baladin 2009-12-24

En Italiensk öl från Birrificio Le Baladin. Julig med smak av fikon och vanilj. Mycket sötma och värme.

Norwegian Wood  2009-12-18

En norsk specialare. När oljan börjar sina så byter dom snabbt till annan verksamhet och med framgång. HaandBryggeriet har bryggt en mycket behaglig enbäärs, med mjuk beska och subtil sötma.

Ola Dubh  2009-12-12

En godisöl från Harviestoun i Skotland med smak av choklad och nötter. Varmt oljig i munnen. Lagrad på Highland Parks whiskyfat. Denna i 12-åriga fat. Finns även från 16 och 30-åriga fat.

Rigor Mortis  2009-12-11

En Brown Ale i Trappist-tappning. Mycket välsmakande och komplex. Glödgad frukt i ljus choklad m.m. Bryggd strax utanför Montreal av Brasserie Dieu Du Ciel!.

Solstice d’hiver  2009-12-08

Denna vinteröl i form av en Barley Wine från det eleganta mikrobryggeriet Brasserie Dieu Du Ciel! doftar torkad frukt och smakar fantastiskt källaraktigt murket men friskt och alkoholvärmande. Kanada är numer också ett stort ölland.

Anchor Christmas Ale  2009-11-30

Jag har alltid tyckt att Anchors Brewery i San Fransisco gör den bästa julölen. Den mörka kryddiga drycken, som varje år i november dyker upp med nya träd på etiketten, är helt oemotståndlig.
När man då får möjlighet att smaka årets öl från fat på Oliver Twist , så är det ju ingen tvekan. En kupa fylls upp och man sätter sej vid fönstret mot Repslagargatan. Men ölen är lite för kall, så den vill inte riktigt lira. När den värmts upp, så funkar det bättre och smakerna släpper. Men det är lite under mina högt ställda förväntningar. Lite besviken. Men vänta nu! Vilken helt enorm eftersmak. Den håller i sej hela vägen till Akkurat. Ordningen är återställd.

Herr och Fru Fredriksen  2009-11-17

Mörk årstid kräver mörka drycker. Därför trevligt att bjuda in paret Fredriksen på besök.


Det mörka paret kommer från Amager brygghus . Damen är en ganska ordinär lite blyg stout. Inte allt för söt, med mjuka kaffetoner.


Herrn däremot visar sej vara en potent imperial stout, med attityd och tjockt brunt skum. Smaken har mycket mörk kakao och rök i sej. Något syrlig svans. Mycket angenäm dansk herre.

Snakedog IPA  2009-11-06

Stående vid bardisken på Bishop Arms i Falun drack jag denna otroligt blommiga IPA från Flying Dog brewery. Massor med fläder fyller kroppen.

Fläder i hatten

Midsommer Bryg  2009-10-20

Hög tid att dricka ur det sista av midsommarölet. Denna Midsommer-Bryg från Herslev Bryghus hittade jag längst in i kylskåpet. Fint skum, ljuvlig doft av citrus. Den är bryggd på korn och vete-malt. Björksav, björkved och extrakt från björklöv har tillsatts. Jag som är allergisk mot björkpollen! Men smaken är lätt och mjukt besk med en hel del björksötma. Minnen av en regnsolig midsommar.

Danskt björköl

Innis & Gunn Highland Cask  2009-10-10

Lite tunt skum. Doften lovar gott, skumbanan. Bra balans, men lite väl långt åt det söta hållet på söt-besk-skalan. Men god för att vara en whisky-fats-lagrad öl.

Highland Cask

Rasputin  2009-10-07

De Molens Imperial Stout är en av de godaste IS jag druckit. Stram smak av nötter, kaffe och choklad. 10 poäng.

De Molens Imperial Stout

Hamer & Sikkel  2009-10-10

En normalstark porter från Holländska De Molens bryggeri. Jag har provat många olika öl, men här blev det rynkad panna. Säger som Baloo ”va är det här för lattjo grej?”. Enormt torr och närmast murbrukig smak, med en del trä i eftersmak. Som att dricka Berlinmuren. Jag kan till och med efter ett dygn känna smaken. Det kan man kalla eftersmak.
Hamer & Sikkel

Bourbon County Stout  2009-09-07

Denna korpsvarta Bourbon-fats-lagrade Stout från Goose Island har för mycket Bourbon i smaken. Men i en kupa att smutta på under julen kan den passa perfekt.

Bourbonstout

Three Floyds  2009-09-01

Three Floyds är ett av de främsta mikrobryggerierna i USA och placerar sina öl strax bakom Westvleteren och Närke kulturbryggeri på Ratebeer . Det var därför med en viss andakt som jag greppade min Robert the Bruce Scottish Ale på Monks Cafe.
Mörkt rödbrun färg och ganska tunt skum. Maltig doft och en fantastiskt välbalanserad malt-humle-smak. Nötig och mycket god. Smakade mer.

Robert the Bruce

Blod, svett och tårar  2009-08-14

Det fantastiska holländska bryggeriet De Molens Bloed, Zweet und Tranen knockade smaklökarna med bland annat en utomjordisk smak av fruktkällare. 10 poäng till denna ljuvliga dryck. Är detta det ultimata ölet? Fan vet.

Blod svett och tårar

De Struise och Mikkeler No. 12  2009-08-14

Belgisk och Dansk ölbryggning av yppersta klass har slagit sej ihop och skapat ett helt fantastiskt öl, med en komplex smak av citrusmalt m.m. Det kan inte vara något annat än en 10. Att få njuta den med solen i ryggen och Vasagatans brus i bakgrunden gör ju inget.

Nummer 12

Ljungskile Turisthotell 2009-07-08

är ett öl-mekka i norden. Här har man i många år kunnat bo, äta och fram för allt dricka gott. Bra uppträdanden förekommer också.
Den 8 juli bänkade jag och Ingalill oss i solgasset på den generösa verandan efter att kollat av meny och sortiment och gjort vår beställning på Engelskt vis i baren. Började beskt med en XX-bitter.
Det blev en skön kväll, med god mat och gott öl. Dessutom hade vi extra roligt åt en liten tjej med Sverges skitigaste fotbollströja, som sprang runt bland minigolfbanorna framför verandan. Hon var en kopia av vår yngsta dotter i den åldern.
Turisthotellet är väl värt ett besök, trots att det inte når upp till den ölkällare som förre ägaren Håkan och Carita Jungblom kunde erbjuda.
http://www.turisthotellet.nu/
Glasverandan

Att leka med smaker 2009-05-16

3fonteinenI lördags fick jag förmånen att delta i en unik ölprovning, där vi under hela dagen lekte med smaker i olika sorters öl. Mycket gott, intressant och trevligt.

http://www.dalaolakademi.se/prov090516.html

Brother Thelonious 2009-05-15

En öl som kan drickas när som helst i lagom mängder, när man vill varva ner och njuta av livet. Rejäl sötma och mycket smörkola. Har till och med sin egen Facebook-grupp.

Brother Thelonious

Dugges/Nøgne Ø Sahti 2009-05-15

Svensk-norsk Sahti Efter att flaskan fått vila ett par timmar på garagegolvet, var det närmast en religiös cermoni att öppna den och se den tunna rökpelaren och skummet stiga upp ur flaskhalsen. Islag med det mesta av bottensatsen kvar i flaskan, till nästa påfyllning. I glaset är det grumligt brunt med en ganska lätt skumtopp. Doften av honung känns på en halv meters håll.  En fantastisk smak av malört, enbär och honung fyller munnen. Detta måste vara ölet som Hoberna drack i Fylke när det var stor fest.  Dock är smakerna kortvariga och klingar snabbt ut, efter den första lite vassa beskan från enbär och malört, som överröstar den mjukare humlebeskan. Saknas gör också den runda smaken av skumbanan som karakteriserar en äkta Sahti. Men smakbalansen är bra och flaska nummer 2 får en välbehövlig vila i kylskåpet till nästa provning om ett par månader.

Uppdatering 2009-12-28

Nu har det gått drygt 8 månader och det är dags för test av flaska 2. Utseende och doft är densamma. Men så gott som all beska är borta och kvar är endast honungen och alkoholen. Besvikelse! Men Sahti är ju inte till för att lagras.

Förklaring

Visst är det spännande med ett finskt öl bryggt av svenskar i Norge.

Hopfen Weisse 2009-05-09

Schneider & Brooklyner

Detta hopkok av Amerikansk och Tysk bryggtradition, av bryggmästarna Hans-Peter Drexler från Schneider och Garrett Oliver från Brooklyn är mycket spännande.  Tjockt jämnt skum. Mycket aromatisk doft. Första klunken, skumbanan. Vilket oftast karaktäriserar en god öl. Visst är det Weissbier, men med en mörkare smak av humle och malt, grönska och nötter. En ny och njutningsfull öltyp är född.

Saint Landelin 2009-04-30

St. LandelinInget Trappistöl, men en god och lättdrucken fransk sommaröl från Les Brasseurs de Gayant.

Old Gueuze 2009-04-26

Old GueuzeEn kryddigt syrlig gueuze från Oud Beersel. Även mycket bra som öl i mat. T.ex. fiskrätter.

Rose 2009-04-25

Cantillon

Rose’ de Gambrinus är något av det godaste man kan dricka. Fantastisk färg och syrlig smak av grapefrukt och smultron. Etiketten är ett litet mästerverk för sej.

Skotsk malt-malt 2009-04-11

Paradox Denna feta imperial stout från skotska Brew Dog är inget för nybörjare. Mycket malt, beska och rök. De numrerade flaskorna har innehåll som lagrats i varierande typer av malt-whisky-fat. 10 % alkoholstyrka gör att den värmer gott.

Norsk julöl 2009-04-04

God JulMer smak än så här är svårt att få in i en flaska. Det norska mikrobryggeriet Nøgne Ø brygger julens mest spännande öl. Realiseras dessutom på bolaget. Gott till en cigarr, som det står på etiketten.

Varning 2009-04-14

Saison d'Erpe-Mere Här om aftonen tog jag mej för att öppna en rejäl bira. En 75:a Belgisk Saison d’Erpe-Mere (nr 11594 på bolaget). Det blev en häftig reaktion och endast min vana och snabba reaktion gjorde att jag räddades från att få slicka allt innehåll från köksbänken. Efter att det kraftiga skummet lagt sej och man vant sej vid den påträngande jästlukten, kunde man avsmaka en mycket kryddig, men svalkande öl. Koriander var framträdande bland kryddorna. Bryggeriet De Glazen Toren har verkligen lyckats med denna brygd.

Peche Mortel 2009-03-13

dsc004292 Imperial Stout är egentligen en dryck för sej och svår att jämföra med andra öltyper. Oftast med en omfattande och komplex smak. Peche Mortel från det Kanadensiska bryggeriet Brasserie Dieu Du Ciel provade jag hos Bishop Arms på Vasagatan i Stockholm. Becksvart med ett tungt skum. Doft av kaffe. Mjuk tung smak av beskt kaffe med en hel del choklad och nötaktig sötma. 10 poäng.

Dala Öl-Akademi

Uteöppnaren

Annonser

4 svar to “ÖL”

  1. […] Om öl uppdaterat […]

  2. […] uppdaterat <img class=”alignright size-full wp-image-143″ title=”Ny öl” […]

  3. […] Om nytt öl Sidan uppdaterad […]

  4. […] 10 poäng Sidan uppdaterad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: