San Francisco

20 mars 2023

Flyg från Arlanda till Köpenhamn. Efter en timmes säkerhetskontroll på Kastrup så kom vi fram efter 11 timmar och 9 tidszoner i luften.
En vid sväng runt San Francisco innan landning gjorde att vi fick en bra överblick innan kvällsmörkret la sej.
Nader hämtade upp oss för färd till hotell Beresford Arms. Han var inte talträngd och det gick snabbt. Ingalill dricksade $20!
I receptionen satt den roligaste vi träffat på i en reception. Svart munskydd och lila glasögon. Gick dubbelvikt och hade hela tiden härliga kommentarer. Hon konstaderade att vi inte var inbokade förrens den 21 mars! Trots att det stod 20 mars(!) i vouchern i stället för march. Det hela slutade med att vi efter en timme vann lotteriet som hon sa och fick deras största rum! Två rum och kök, men iskallt. Vi var dyngtrötta efter 24 timmar och kröp ner i kingsizesängarna, för att väckas efter 3 timmar av att värmeelementen som jag lyckats få igång lät som om ryssarna anföll! Fick skruva av dom, för att kunna sova.

21 mars

Efter ett par timmars sömn i diverse oljud genom de 10 enkelglasfönstren, så gick vi ner i receptionen och hämtade 2 frukostlådor och kaffe. Där huserade en receptionist som fick Basil Fawlty att likna en solstråle.
Försökte efter frukost att vänta ut regnet, men det var ganska lönlöst. Till slut gav vi oss ut och då slutade det regna och nåt som liknade sol tittade fram. Vi gick till Union Square och såg att på den branta Powell street med skramlande cabelcars låg det en grill och efter som vi var hungriga så gick vi in och käkade Clam chowder och San Francisco sandwich. Strosade sedan uppför backarna mot Chinatown och tittade på konstiga butiker. Men sedan drog en storm in med ösregn, så vi gav oss iväg mot hotellet, via Ritz hotell på toppen. Hoppade in på Joys coffee bar och tog en trefika. Handlade i en sunkig thaibutik och sprang in på hotellet. Såg senare på tv att 5 personer dödats av fallande träd i den stormen, som var den andra i rad på en tisdag. Det skulle komma ytterligare en tisdagen därpå! Men det var vi lyckligt ovetande om.
Stormen drog in med full kraft och blåste rakt genom de enkelglasiga fönstren. Vi försökte hålla mot med sängkläder, resväskor och paraplyn. Men gav upp och gick ner i lobbyn, där vi blev bjudna på ost och vin. En äldre dam i tunn sommarklänning och mintgrön handväska dök upp småpratade lite med personalen om det var ett bra hotell för henne att bo på. Satt sej sedan i bilen och åkte 20 meter till nästa hotell!
Vi tog rejält jetlaggade tidigt sänggående och sov ovaggade i 10 timmar.

22 mars

Efter en 10 timmars sömn så tog vi oss upp till en dag med fint väder. Frukostboxar hämtades upp hos en för dagen småsjungande receptionist(!)
Jag skapade lite nya frukostverk, som havregröt med nutri grains och äppelklyftor.
Gick sedan nerför Jones street bakom hotellet och tog av på Geary street, för att till slut hamna på Tharget varuhus, där vi skulle köpa smink åt Jenny. Mha facetime så klarade vi av det bland hyllorna.
Sökte oss sedan mot nya marker nedför Market street. Hittade till slut ett lämpligt lunchställe i Meat in bun. Fantastiska Lamb slides med fries och Ingalill tog en jättegod ostbutgare.Vi fick ingen wifi, utan gick vidare lite på måfå och hamnade mitt i Tenderloin… och där skall man inte vara! Vi tog oss ur bland alla möjliga sorters förtappade människor. Men det blev många tusen steg till Market street och in på ett lite udda kaffeställe i ingången till ett kontor. Styrkta av kaffe gav vi oss i väg via Macys jättevaruhus till Union squares blommande oas. Vi hamnade till slut på Golden Gate Tap Room, med varsin färsk IPA kunde vi varva ner och fundera över tillvarons förgänglighet. En kille och två tjejer spelade shuffleboard tillsammans med en gullig hund. Vi kunde konstatera att folk började gå runt i t-tröja och shorts. Det var stor skillnad mot dagen före. Helt vindstilla och varmt. Vi drog oss tillbaks till Geary street och kollade upp lite affärer. Hittade en färsk Pliny the Elder från Russian River Brewery!
Vi tog oss upp till hotellet, för att bevista afternoon cheeseevent. Mer folk idag och många flaskor gick åt.
Tog oss sedan en promenad runt kvarteret utan att någon middagshunger infann sej. Gick därför in och kollade lite tv och somnade sedan in.

23 mars

Torsdagen startade som vanligt med frukostbox och kaffe. Sedan promenad till kabelvagnarnas vändskiva på Powell street, där vi klev på för en vådlig tur upp och nerför till Fishermans wharf. Letade oss fram till buss och båt-bolagets kontor, för att få ut våra biljetter till Alcatraz och hoponhopoffbussarna (Big Bus Tours). Det var många timmar till Alcatraz-färjan, så vi strosade efter Jefferson och såg att den välrenommerade skaldjursrestaurangen Scoma’s strax skulle öppna, så vi bestämde oss för en rejäl skaldjurslunch där. Det var ett bra val, både vad det gällde mat och service. Roliga kypare. Vår var en kopia av Tommy Cooper.
Mätta och nöjda gav vi oss iväg mot pier 33, varifrån båten till fängelseön skulle avgå.. Men det blev ett stopp för fika på Boudin Bakery först.
Det blåste en del, så färden ut till Alcatraz blev lite gungig. Väl där tog vi oss runt, men tittade mest på alla intressanta växter.
Åter på fast mark fick vi skynda oss för att hinna med sista bussen. Fick sedan byta till en som gick till Union Square. Ingalill ville gå en sväng på Macy’s sminkavdelning. Sedan slank vi in på Golden Gate Tap room för en läskande IPA. Där var det fullt av högljudda amrisar, så vi drog oss mot hotellet samtidigt som det började dugga.

24 mars

Efter en mycket kall morron (eftersom dom stängt av värmen igen) och den så kallade frukosten, så hastade vi iväg till Big bus tours hopponhoppoff som tog oss på en rundtur runt västra San Francisco och över Golden Gate bron. Vi hoppade av i Fishermans Warf vid pier 39 och stegade in på Fog Harbour, där vi fick ett perfekt fönsterbord och käkade en tvårätters lunch under stor stress, som avbröts i och med att Ingalill råkade säga att hon ville checka på efterrättsmenyn och pang så låg notan på bordet! Vi strosade runt och handlade lite. Tog en kaffe-latte på Boudins bageri i solen. Gick tillbaks till pier 39, där vi bland annat tittade på sjölejonen. Sedan var det dax att ta bussen tillbaks till Union Square.
Tog oss tillbaks till hotellet, där vi kunde konstatera  att våra nyckelkort slutat fungera och att dom åter igen slagit av värmen (sick)!

25 mars

Tidig uppstigning som vanligt. Het dusch för att få upp värmen. Efter frukost hoppade vi på Big Bus vid Union Square. Den tog oss bland annat förbi Jimi Hendrix Red House, STORT! Snorkallt på bussen, men vi höll ut ända upp till FW, där vi hoppade av vid Pier 39. Satt oss på en nästan tom Swiss Louis italienska restaurang. Pizza med Francis Ford Coppolas vin till. Gott! Utsikt över sjölejonens bryggor och Golden Gate bron, som vi nu nästan tröttnat på 😔
Nu var det mycket folk, lördag och sol, men fortfarande kall vind.
Vår Big Bus biljett hade nu gått ut, men vi krånglade oss tillbaks till US via bussbyte vid 99 Jefferson och tuff uppsyn vid biljettfipplet. Dom varnar för fallande träd efter alla stormar och bussen får zickzacka mellan dom ibland.
Ingalill ringde sin kusin här i SF och bestämde att vi träffas på måndag.

26 mars

Ingalill blev matförgiftad på Swiss Italian restaurangen igår! Hon blev sängliggande hela dagen!
Jag led hotelldöden, tills jag tog mej ut och åt en god men dyr (280kr) Buffalo Burger på Pearls burger på andra sidan Post Street.
Tog mej sedan till Liquid Gold på Hyde Street för att kolla in god öl. Drack först en Pliny the Elder från tap och sedan en Pot & Kettle från Trillium och fick även peta i mej en mycket smaskig Hollow Bone från Moonraker som bartendern hällde upp av misstag och därför bjöd på! Köpte inget från kylarna, mest okänt eller mycket dyrt. Köpte vatten och vätskeersättning till Ingalill.
Kollade väderprognoserna för att försöka få någon information om tisdagens nya storm. Då har vi bokat utfärd till Napa valley!

27 mars

På måndagen möttes vi upp av Ingalills kusin Bertil, som hon aldrig träffat och hans fru Marilyn. De tog oss med runt staden och visade mycket intressanta platser. De var fantastiskt gästvänliga och vi spenderade dagen hemma hos dem i Stonestown vid Stilla havet. Deras matlagande italienskättade granne Lisa bjöd på mycket god kycklingsoppa. En fantastisk kvällstur genom San Francisco i Bertils cop-car tog oss åter till Beresford Arms.

28 mars

Tredje stormiga tisdagen i rad inföll när vi skulle åka på vinprovning i Napa och Sonoma.
På morgonen var det en jordbävning på 3.8, som dock inte vi kände något av.
Vi var dock först till bussen på Post street i regn och blåst.
Ut ur stan via Fishermans Wharf. Över Golden Gate bron, där vi stannade för fotografering. Då satt det igång att störtregna och bläsa, så det var bara att kasta sej in i bussen igen.
Guiden/chauffören pratar oavbrutet. Mycket intressant. Han visade var Otis Redding skrev Sittin on the dock of bay, på sin båt vid Waldo Pier i Sausalito! Stort igen! Vi åkte förbi San Quentin fängelset. Omsjunget av Johnny Cash.
Steely dan spelades i bussen som pausmusik!
Vietnamesiskt vineri först. Ru Vango hade väldigt snygga glas. Mycket vackert och välordnat, nästan strikt, med en vacker veranda mot bergen. Sedan Madonna Estate winery, med en mycket rolig guide i fatrummet och en jättegod chardonnay i glasen. Den var vi tvungna att köpa trots priset 480 spänn. Vi fick en grundlig genomgång i hur man provar vin.
Mexikansk lunch på El Casa i Sonoma city. Mycket gott. Hann med en fika på Boulangeriet också, innan bussen drog iväg mot den sista vingården. B.R. Cohn var den snyggaste vingården, som ägts av Bruce Cohn, före detta manager för Doobie Brothers!
4 viner provades. Föll inte för någon av dom. Även provning av deras goda olivolja.
Lite sol på hemvägen. Rovfåglar överallt över de vattensjuka vinrankorna. Översvämningar och stormfällda träd. Skogsbränt från 2018 syns fortfarande. Chauffören/guiden spelar Doobie Brothers hela den 1,5 timmar långa vackra vägen hem. Dricksas rejält.
Åter till Post street 18:00. Köpte lite kvällsvickning.

29 mars

Snorigt och magont, men vi ger oss ut i regn och blåst. Kompletteringshandlar åt Jenny på Tharget. Toaletterna upptagna av knarkare eller ”out of order”! Lika på Macy’s.
Samtidigt som himlen öppnar sej så hittar vi jättefina toaletter och på samma bottenvåning flera snabbmatställen samt en fin park utanför! Vi väljer det koreanska. Ris och spicy fried chicken.
Där häckar vi tills det värsta ösregnet gett sej, då vi delar  på oss, Ingalill går och shoppar och jag försöker leta reda på Cask, som enligt nätet skall vara öppet och ha diverse alkoholhaltiga drycker till både försäljning och avsmakning. Men inte fan var det öppet!
Hela finansiell-district är tydligen avfolkat, eftersom folk inte återvänt till kontorsskraporna efter pandemin.
Tar ett säkert kort… Golden Gate Tap room, som alltid verkar vara öppet. Vakten släpper in mej utan kontroll och stämpel! Man är väl stammis nu.
God Golden Gate hazy ipa och en riktigt chokladsmaskig Cavatica Stout.
Solen bryter fram och jag tar mej tillbaks till hotellet utan att ha fällt upp paraplyet en enda gång, vilket får betraktas som en bedrift.
Vi äter upp de koreanska resterna till kvällsmat.

30 mars

Upp och packa. Dom har till slut fått till värme i vårt rum!
Facetime med Julie och Elin. Kul!
Strosar ner till Union Square och sätter oss i solen. Inte mycket folk. Någon försöker tigga åt sej en ”kaffe”.
Käkar långlunch på Sears där vi började vår vistelse.
Tittar snabbt till Golden Gate Tap Room och sedan mot hotellet och där stod transit-chevan och väntade. Trevlig Etiopisk driver. Snabb färd till flygplatsen för väntan på att få checka in, vilket inte funkade online. Samma sak för 10 år sedan med SAS från NYC. Men snart så kanske…
Checkade in i automat på SFO utan problem. 
Lämnade en mycket dyr flygplats. Fick till slut se Redwood, på en jättebild över boardingdisken(!)
Efter att petat i den hemska flygmaten, försökte vi somna. Det gick så där. Flygningen tog längre tid än normalt pga dålig medvind.
Besökte toaletten på Kastrup. När vi kom ut var det absolut folktomt i den store hallen. Hittade en skylt med ‘Anslutande flyg’. Följde den och hamnade mellan avsmalnande glasväggar vid två låsta dörrar! Gick tillbaks och studerade tavlan för avgående flyg. Ingen gate visades på vårt flyg till Stockholm, så vi slog oss ner vid laddstationen för mobiler. Plötsligt ruskade det till och hundratals människor välde in från underjorden via en rulltrappa!
Nu dök det upp en gate vid vårt flyg och vi började leta oss fram till det något försenade flyget. 
Lämnade ett grått Köpenhamn för att flyga mot betydligt bättre väder och en vacker solnedgång.
Arlandade och hämtade upp bagaget utan problem. Hukade bakom en byggnad utanför i den isande vinden i väntan på transferbussen till hotellet. Fick tränga ihop oss med en stor familj som frågade chauffören när bussen gick tillbaks till Arlanda..!? Två zombies orkade inte bry sej utan skyndade till rummet och hann se att bilen var relativt snöfri. 
Käkade upp de inköpta tonfiskwrapparna och somnade, för att efter 2 timmars sömn vakna och med hjärnan i full spinn ligga vaken i 4 timmar!
Men ljuvlig var morgonens svenska hotellfrukost. Den hade man längtat till och det hade nu hunnit bli den 1 april.
Fick loss bilen och styrde norrut i solskenet, med ännu en minnesrik resa bakom oss.

~ av Lasse på 06 april 2023.

Lämna en kommentar