Bologna

23 April 2024

Från Arlanda till München och en snabb bier och pretzel innan färd till Bologna med AirDolomiti.
Full fart till Boutique Hotel Re Enzo med el-merca, som bromsade stenhårt själv vi ett trafikljus!
Incheckning och uppackning. Sedan mot första rekommenderade fine dining, Trattoria da Me. Gott med ostglass och Bolognesisk schnitzel.
Trattoria Da Me var ett lattjo ställe, rekommenderat av portiern på hotellet. Kyparna sprang och på vägen till köket hade dom en lampa som alla gick under, för utom en. Så han fick vicka på huvudet vid varje passage. Han missade inte en enda gång!
Michelin 2023 stod det vid dörren.
Sedan sängen.

24 April 2024

Fin frukost och sedan mot Piazza Maggiore. Kallt och dåligt klädda, så vi gick in på Bar La Raquette och tog varsin kaffe. Satt i fönstret och spanade ut på Piazza Maggiores folkvimmel.
Gick sedan mot de två tornen, men vek av och runt Piazzan. In på en Osteria för lunch i form av tortellini och tagliatelle bolognese. Finns inget här som heter Spagetti Bolognese.
Letade oss in i Palazzo della Podestà och testade dom viskande väggarna! Åter till hotellet för lite vila.
Kaffe i lobbyn och sedan på med mer kläder och en tur efter Via del Pratello, där man förbereder för morgondagens festligheter. Gick förbi Basilica di San Fransesco, mot Piazza Maggiore i sol. In på Mercato di Mezzo, för en mycket god italiensk öl på Baladin Bologna.
Mycket folk i gränderna, eftersom det var ledig dag i morron.
Gick tillbaks och in på Brewdog Bar för en öl och en bit mat. De flesta ställena hade bara Tartar-burgare!
Sol men kyligt, 10 grader. Satt inne trots den höga punk-musiken.

25 april 2024

Vaknade upp till firandet av Italiens befrielsedag från nazismen och fascismen. Alla lediga och gatorna fylldes av mer och mer folk och musik!
Vi gick Via San Felipe förbi Piazza Maggiore till de två tornen Garisenda och Asinelli. De högsta av de återstående tornen av hundratals som tidigare fanns i staden. Asinelli 97 meter högt, var fram till 2023 öppet för att bestiga de 493 trappstegen. Men efter att Garisenda börjat luta mer och mer så stängdes torn och omgivande gator av. Hittade ett ledigt bord på uteservering. Fick slåss med duvorna om platsen. Vi vann.
Solen hade vågat sej fram och vi strosade vidare och stoppade för en pizza till lunch. Börjar dock tvivla på italienarnas pizzakunskaper!
Vi krånglade oss tillbaks mot hotellet. Där utanför var det packat med folk. Men vi trängde oss fram till Brewdog bar, där dom pumpade ut öl för fulla plastmuggar!
Gjorde ett halvhjärtat försök att hitta någonstans att äta, gav upp och gick in på hotellet för en toast i baren. Vid 22-tiden tystnade dock firandet.

26 april 2024

Fullt i frukostmatsalen, men vi fick ett bord. Gick sedan ner mot Piazza Maggiore för att ta hoponhopoff-bussen. Misslyckades 2 gånger. Trängde oss i stället in på Baladin i Mercato di mezzo. Åt några aranchinos till ölen. Massor med folk. Klämfredag. Tråcklade oss in i gränderna vid Piazza San Martino och åt lite pasta på Cantina del Borgos uteservering innan det kom en regnskvätt.
Ingalill in i väskaffär, men köpte inget.
Ytterligare försök med hoho-bussen. Negativt.
Kaffe och grappa på det udda Piano Piano. Strega var för gammalt påstod servitören. Så dom hade inte det.
Pistageglass i en gränd. Strosade hem till hotellet och vilade.
Gick sedan till Il Punto i kvarteret och drack italiensk IPA med tilltugg.
Satt oss efter kort promenad i hotellets bar. Tidig kväll igen.

27 april 2024

Tidig frukost och promenad mot centrum i lite regn.
Tog en kaffe på Via dell’indipendenza (som går mellan centralstationen och Piazza Maggiore) och tog oss via några väskaffärer till Via Piella och La piccola venezia, där man kunde se en bit av alla Bolognas kanaler. Ett av få ställen, eftersom kanalerna är överbyggda, till och med ett 10 meter högt vattenfall, som innehåller ett kraftverk!
Vi fick sedan syn på Ristorante Diana. Tyvärr stängt, men kompenserades av att vi även hittade Donatello, där vi fick ett bord i en timme. Fantastisk Tortellini i buljong och en härlig Sangiovese till!
Ingalill hittade till slut en väska på Via dell’independenzia och en gelato fick det bli i den frambrytande solen.
Vi tog ett bord med dryck till i väntan på att hohoffbussen skulle avgå. Nu skulle vi med!
1,5 timmes intressant rundtur senare sökte vi toalett i Mercato di Mezzo. Men dom var ur funktion. Men en ljuvlig Baladin gick ner!
Hittade ett ställe i en gränd som serverade handgjord pasta. Han som satt vid bordet bredvid rekommenderade ett fatlagrat vin! Visade sej att han jobbade på stället..! Men vi åt och drack gott under parasoll, trots regnskuren.
Vi drog oss nöjda mot hotellet, via den numer välkända Via del Felices arkader. Köpte vatten med oss.
Men eftersom det var lördag så snörade vi på oss och gick ner till en av de tre craftbeerställena vi har i kvarteret. Blu Hush. Men vi tyckte att det var för mycket folk och för lite hantverksöl, så vi gick till Brewdog, där bartendern hejade glatt. Kändisar numera!
Hammer & Sikkel på fat fick avsluta dagen på uteserveringen!

28 april 2024

Mycket folk på frukosten. Lite lättare klädsel idag. Gick till Piazza Galvani, för att leta efter anatomiska teatern, som hade stängt på söndagar. Tog lite förfriskningar på uteservering. Duvorna är för jävliga!
Snurrade runt en hel för att leta reda på var anatomiska teatern egentligen låg. Hittade en liten lapp med information. Besökte några kyrkor. Bland annat Basilikan Di San Petronio. Imponerande trots att bygget avbröts efter att Påven i Rom fått reda på att dom tänkte bygga den större än Peterskyrkan.
Åt lunch på Casa Minghettis uteservering i skönt sommarväder.
Gick tillbaks till hotellet, via bar och coop efter Via Del Pratello.
Siesta och sedan Brewdog bar.

29 april 2024

Ingalill hade glömt sin mobil på hotellet, så jag tog en caffe latte i väntan på henne.
Gick till teatro anatomico som nu var öppen.
Lite lunch på ristorante Regina Sofia.
Shorts och piketröja, trots på gränsen-värme.
Kikade på lite vin. Men inget köp.
Kaffe och chokladkaka på La Raqlette.
Ingalill köpte saftiga persikor på marknaden.

30 april 2024

Tomt i frukostmatsalen idag.
Ny väg till ristorante Diana , som inte öppnat ännu.
Tog en kaffe och strosade till Parco della Montagnola. Härlig luft och lugn!
Lunch på Ristorante Diana. Cotolette Bologna och grillad bläckfisk. Suverän antipasti, bubbel och specialbröd! Full poäng på det stället.
Kikade in i metropolitankyrkan. En kör övade i den fantastiska akustiken.
Strosade ner mot ”gamla stan” och tog dryck i mercato di mezzo.
Tittade på dyrost utanför, men köpte ej. Styrde stegen mot Formageria Barneria i stället. Köpte ost av en mycket kunnig man och hans fru.
Hemåt via kaffe och proseco.
Testade viskande väggarna en gång till. Och när det inte var så mycket folk och ljud så hördes det tydligt vad den andre viskade i hörnet mitt i mot!

1 maj 2024

Sista frukosten.
Segade sedan iväg genom några av de sammanlagt 4 mil långa arkaderna. Vilade vid en uteservering, utan service. Så vi böt till den bredvid. Lite regnstänk gjorde att vi gick vidare mot Piazza Maggiore. Dom hade satt upp en scen på vilken de pågick ett evighetslångt soundcheck.
Slog oss ner på vinotekets uteservering under tak. Dom hade dukat med plastglas! Förstod aldrig riktigt varför, men det hade med den stora konserten att gör. Vilken aldrig kom igång.
Vi drog oss ner till mercato di mezzo, för en sista ljuvlig Baladin.
Gick hemåt, men stannade inne på kommunhusets gård. Där vi tog hissen upp, med siktet inställt på klocktornet. Men det var inträde och kö, så vi traskade hemåt.
Betalade barnotan på hotellet, och tog lite siesta.
En väska packad.
Avslutningsmiddag på Ristorante Posta, 50 meter från hotellet. Mycket gott för utom den väldigt salta torsken. Kycklinglever, pecorino och kanin. En sammetsmjuk Sangiovese till.
Nu regnade det.

2 maj 2024

Tidig uppstigning för att ta transfer-mercan till Bologna Guglielmo Marconi Airport. En yngre och försiktigare chaufför den här gången. Men han lämnade av oss vid fel våning. Så det blev lite kaos innan vi fick väskorna incheckade. Efter securitycheck så vidtog det verkliga kaoset. På en alldeles för liten yta trängdes människor till alla flyg. Inga sittplatser, ingen mat eller dryck. Till slut lyckades vi lägga beslag på två stolar och en smörgås med lite vatten till. Det var första gången man längtat efter att få sätta sej i ett flygplan!
Hej då Bologna, en mycket intressant stad. I München kunde vi stressa i oss en varsin kopp kaffe och en wrap. Men vi hade inte på något vis svultit.



~ av Lasse på 06 maj 2024.

Lämna en kommentar